23 August 1944, ziua în care Regele Mihai l-a convocat pe mareşalul Ion Antonescu la Palatul Regal şi i-a cerut încheierea unui armistiţiu cu puterile aliate. Regele nu era de acord cu înaintarea Armatei Române în interiorul URSS, alături de Germania nazistă. Istoricii militari spun că întoarcerea armelor din 1944 a scurtat Războiul Mondial cu şase luni şi a evitat pierderea câtorva milioane de vieţi omeneşti, iar istoricii academicieni sunt de acord că momentul de la 23 August a fost alternativa care a provocat cele mai mici pagube României. Sunt însă şi voci care susţin că armistiţiul cu sovieticii nu ar fi fost cea mai înțeleaptă decizie, pentru că a avut şi efecte dramatice: a dus la capturarea a peste 170.000 de militari români şi la deportarea în URSS a peste 70.000 de români. Timp de 45 de ani, între 1945 și 1989, 23 August a fost o zi de mare sărbătoare națională, instaurată de regimul comunist.
Puțini olteni știu însă care este, de fapt semnificația istorică a acestei zile „confiscate de comuniști”. Pentru majoritatea oamenilor era ziua în care aveau liber de la serviciu, pentru a participa la manifestări artistice, culturale și, inevitabil, politice.
Olt Tv vă invită să urmăriți mâine seară, la finalul ediției principale de știri, un interviu special, oferit de directorul Muzeului Județean Olt, Laurențiu Guțică, despre ziua de 23 August și importanța ei în istoria României.