Condamnări grele în dosarul „Zahărul Corabia”. Directorul fabricii, Rabie Abdalla, a primit şase ani de închisoare cu executare, iar afaceristul Henri Saouma, zis Rico, opt ani, tot cu executare. Cei doi au fost judecați pentru evaziune fiscală cu zahăr, prejudiciul fiind de aproape opt milioane de euro. În acelaşi dosar au mai primit condamnări alte 14 persoane. Sentinţa Tribunalului Dolj nu este însă definitivă.
Dosarul „Zahărul Corabia” a ajuns pe masa anchetatorilor în anul 2013. 18 persoane, printre care şi directorul Fabricii de Zahăr Corabia, Rabie Abdalla, dar şi amicul său, Henri Saouma, cunoscut cu numele de Rico, patronul mai multor firme din Caracal, au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT. Aceştia au fost acuzaţi de evaziune fiscală cu zahăr, infracţiune prin care au prejudiciat bugetul de stat cu milioane de euro. Tribunalul Dolj a dat, ieri, soluţia în acest dosar.
„…condamnă pe inculpatul SAOUMA HENRI la pedeapsa principală de 8 ani închisoare cu executare în regim de detenţie şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a, b şi c C.p. de la 1968(acesta din urmă constând în decăderea din dreptul de a fi administrator al unei societăţi comerciale) pe o perioadă de 5 ani.
…aplică inculpatului ABDALLA RABIE pedeapsa principală cea mai grea de 6 ani închisoare cu executare în regim de detenţie şi pedeapsa complementară privind interzicerea drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II a, lit. b şi c C.p (acesta din urma constând în decăderea din dreptul de a fi administrator al unei societăţi comerciale), pe o perioadă de 3 ani”, se arată în soluţia Tribunalului Dolj.
Potrivit anchetatorilor, membrii grupului au înfiinţat în Bulgaria şi Ungaria societăţi comerciale în numele cărora erau efectuate achiziţii intracomunitare de mărfuri din România, scutite de la plata TVA. În realitate, prin utilizarea de documente false, mărfurile erau comercializate pe teritoriul României, fără plata taxelor şi impozitelor aferente, prin intermediul altor societăţi comerciale, controlate de membrii grupării. Una dintre societăţile implicate, SC Zahărul Corabia SA, prin înregistrarea fictivă a aproximativ 10.000 tone de zahăr, a păgubit statul cu 6,3 milioane de lei. Soluţia Tribunalului Dolj nu este definitivă.