26 de percheziţii domiciliare au fost făcute ieri, în judeţele Olt şi Vâlcea, dar şi în municipiul Bucureşti, pentru destructurarea unei grupări care se ocupa cu fraude informatice. Membrii reţelei au înşelat cetățeni străini de pe teritoriul Germaniei, Austriei, României, Spaniei, Belgiei, cu suma totală de peste 900.000 euro. Evazionştii sunt cercetaţi acum pentru fraudă informatică şi spălare de bani şi riscă până la zece ani de închisoare.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate, au efectuat ieri 26 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Vâlcea și Olt, dar şi în municipiul București, în cadrul unei acţiuni ce a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în fraudă informatică şi spălare de bani. În judeţul Olt, descinderile au avut loc la Dobroteasa, Strejești, Cungrea, Vulturești şi Verguleasa. Potrivit anchetatorilor, mai multe persoane din comuna olteană Dobroteasa, dar şi din judeul Vâlcea au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni informatice.
„S-a reţinut că activitatea infracţională consta în postarea pe diferite site-uri comerciale a unor anunţuri de vânzare având ca obiecte diferite produse pe care în fapt nu le deţineau. S-a stabilit că sumele de bani obţinute ca urmare a inducerii în eroare a victimelor, cetăţeni străini, efectuată prin postarea anunţurilor de vânzare a bunurilor fictive erau virate de către membrii grupării în conturi bancare deschise în Polonia, fiind ulterior transferate prin sistemul online banking în conturi deschise la unităţi bancare din România”, apare în comunicatul DIICOT.
Gruparea infracţională funcţiona pe mai multe paliere. În urma cercetărilor, s-a stabilit că din grupul infracţional au făcut parte și alte persoane, respectiv transportatori, al căror rol era acela de a transporta persoanele numite „săgeți” la unitățile bancare din țară sau din străinătate pentru a deschide conturi și ridica sumele de bani virate. Potrivit anchetatorilor, poliţiştii au găsit în Oltdoar două persoane din cele căutate. Pentru infracţiunile de care sunt acuzaţi, membrii reţelei riscă până la zece ani de închisoare.