Numărul tinerilor din Olt care optează pentru învățământul profesional, în județul Olt, este în creștere. Așa se face că, în ultimii ani, numărul absolvenților de gimnaziu care aleg să urmeze o școală profesională este din ce în ce mai mare, semn că eforturile liceelor tehnologice dau roade. Piața locală a muncii are nevoie de forță de muncă și oferă mai multe job-uri decât numărul de absolvenți de învățământ profesional. Mai mult decât atât, o parte dintre aceștia aleg să refuze oferta de muncă pentru care s-au pregătit, atât din motive personale, cât și din cele financiare.
Mulți tineri aleg să urmeze învățământul profesional, din dorința de a avea o meserie. Opțiunile lor depind de pasiunile pe care le au sau chiar de tradițiile din familie. Bineînțeles, cel mai motivant aspect face referire la banii pe care i-ar putea câștiga.
Avantajele tinerilor care urmează învățământul profesional sau pe cel dual sunt numeroase. Pe lângă bursa oferită de Ministerul Educației, tinerii pot primi o bursă tehnică paralelă, o masă caldă în perioada de practică, dar și un contract individual de muncă pus pe masă chiar după finalizarea pregătirii.