Secretariat/Anunțuri : 0349883199 || Redacție : 0349883144 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Avantajele școlii profesionale vs. criza meseriașilor
27.08.2024
Autor articol: Ovidiu Gherghina
Vizualizari: 182

Liceul Tehnologic „Alexe Marin” este una din școlile active pe piața de formare a forței de muncă. Deși și-au propus să facă patru clase de școală profesională de a IX - a cu specializări căutate pe piața forței de muncă, elevii nu s-au înghesuit. Pe piața forței locale de muncă s-a creat un adevărat paradox: patronii sunt în căutare disperată de forță de muncă pregătită, însă tinerii nu mai sunt dornici să învețe o meserie practică, chiar dacă avantajele financiare și profesionale sunt mult mai mari acum.


 Vrem reintroducerea școlilor profesionale, însă nimeni nu mai este interesată de ele. Este realitatea cu care se confruntă majoritatea liceelor tehnologice, acolo unde elevii nu se mai îngrămădesc pentru a învăța o meserie. La Liceul Tehnologic „Alexe Marin” din Slatina au fost prevăzute, inițial, patru clase de școală profesională pentru diferite calificări cerute de agenții economici de pe platforma industrială a Slatinei. Elevii, însă, au arătat că nu-și mai doresc o meserie, iar din cele patru clase inițiale s-au format doar trei.
Situația școlilor profesionale a devenit, în acest fel, un paradox. Chiar dacă avantajele acestei forme de învățământ sunt mai mari ca niciodată, iar piața forței de muncă este în căutare disperată de meseriași, tinerii exclud din ce în ce mai mult ideea de a învăța o meserie.
Învățământul profesional de stat și cel dual sunt două din formele de învățământ care oferă sprijin tinerilor pentru dezvoltarea profesională și pentru integrarea lor rapidă pe piața forței de muncă. Pe lângă avantajele financiare de care pot beneficia, tinerii vor avea ocazia de a lua contact direct cu societățile comerciale în care au posibilitatea de a-și transforma pasiunea într-o carieră de succes.

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

STIREA SAPTAMANII
Slatina 650
OLTTV LIVE