Secretariat/Anunțuri : 0349883199 || Redacție : 0349883144 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Amprente│Universul lui Dinu Lipatti: De la copilărie la legendă
04.10.2024
Autor articol: Mirela Vârșă
Vizualizari: 271

Emisiunea „Amprente” din acest weekend ne invită să descoperim viața și moștenirea uriașei personalități muzicale a lui Dinu Lipatti, pianist, compozitor și pedagog de excepție. Istoricul Aurelia Grosu și Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș reînvie locurile unde marele muzician a simțit magia sunetelor, fie în grădinile de la Slatina, fie în pădurile din jurul casei sale din Leordeni.


 Emisiunea Amprente din acest weekend prezintă uriașa personalitate muzicală a lui Dinu Lipatti, pianist, compozitor, critic muzical, pedagog.
Astăzi în Slatina avem o stradă care îi poartă numele, în amintirea vacanțelor pe care le petrecea în casa părintească a mamei sale, Ana Lipatti, născută în familia boierilor Racoviceanu .
Casa nu mai există, fotografiile aratăndu-ne o locuință de sfârșit de secol XVIII, gen culă, una dintre cele mai vechi case boieresti din Slatina păstrată până în anii 1980.
În curtea casei, vedem aievea pe Dinu Lipatti copil, alături de mama îmbrăcată în costum popular și de fratele mamei, maiorul Constantin Ion Racoviceanu.
Copilăria și adolescența lui Dinu Lipatti au fost marcate de atmosfera de basm a casei înălțată de părinți, Theodor și Ana Lipatti, în satul Fundățeanca, comuna Leordeni, unde s-a amenajat Casa Memorială Dinu Lipatti.
Puțini știu că Dinu Lipatti a fost pasionat de fotografie, în casa memorială de la Leordeni Argeș păstrându-se fotografii realizate de acesta, care înfățișează pitorescul locului, oamenii din sat și tradițiile.

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

STIREA SAPTAMANII
Slatina 650
OLTTV LIVE

Slatina: Bâlciul recoltei în buricul orașului

A apus demult vremea celebrelor mustării, unde, pe lângă licoarea dulce, ușor înțepătoare, a strugurilor abia zdrobiți, sfârâiau grătarele cu pastramă, mici și fleici, iar muzica lăutărească întregea tabloul idilic. Slătinenii de odinioară își amintesc ce mare sărbătoare era Ziua Recoltei, oraganizată undeva, la marginea orașului, când bunici, părinți și copii, frumos îmbrăcați, practic toată suflarea orașului, mergeau să se bucure și să mai tăifăsuiască. S-au dus vremurile acelea. Ziua Recoltei s-a transformat într-un bâlci, într-o alergătură, într-un business, într-o înghesuială, în plin centrul orașului, cu puțini producători de-ai locului, dar cu mulți comercianți și cu manele. Astfel se celebrează trimp de trei zile la Slatina ceea ce ar trebui să fie cu adevărat frumos Ziua Recoltei.
11 Oct 2024