Secretariat/Anunțuri : 0349883199 || Redacție : 0349883144 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Călușul oltenesc, tradiția de suflet a Oltului
18.06.2024
Autor articol: Ovidiu Gherghina
Vizualizari: 461

Potrivit tradițiilor românești, sărbătoarea de Rusalii este momentul de renaștere a călușului, un dans devenit patrimoniu imaterial UNESCO. Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, în colaborare cu Palatul Copiilor „Adrian Băran” vor organiza și în acest an cele două evenimente de marcă ale județului: Festivalul „Călușul Oltenesc” și Concursul Național al Copiilor „Călușul Românesc”. Anul acesta, cetele de călușari vor colinda cetele din Dobroteasa, Nicolae Titulescu, Ghimpețeni, Cungrea, Dobrun și Scornicești.


 Călușul este un dans ritualic cu origini precreștine, având scopul de a aduce fertilitate, de a vindeca bolile și de a proteja comunitatea de spiritele rele. A fost inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității de către UNESCO în 2005, recunoașterea subliniind valoarea și unicitatea acestei tradiții. Pe lângă semnificația sa ritualică, călușul este și o expresie artistică importantă, reflectând creativitatea și vitalitatea culturii populare românești. Pentru a proteja acesta tradiții străvechi, Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, alături de Palatul Copiilor „Adrian Băran” vor organiza, și în acest an, cele două festivaluri de talie națională și internațională.
Pentru ediția din acest an au fost alese șase localități importante ale județului Olt: Dobroteasa, Nicolae Titulescu, Ghimpețeni, Cungrea, Dobrun și Scornicești.
Tradiția călușului oltenesc este un exemplu vibrant de folclor românesc, combinând elemente de dans, muzică și ritualuri magico-religioase. Practicat în preajma Rusaliilor, acesta continuă să fie un simbol al identității culturale și spirituale pentru comunitățile din Olt și nu numai.

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

STIREA SAPTAMANII
Slatina 650
OLTTV LIVE