Satul Reșca, comuna Dobrosloveni. O localitate aflată la doar 10 kilometri distanță de municipiul Caracal, care ascunde o adevărată comoară istorică. Cetatea Romula este o localitate romană ridicată la rang de „municipium”, fiind dezvoltată pe locul vechii așezări dacice Malva. Situl arheologic se întinde pe aproape trei hectare de teren, însă, mai multe documente și hărți istorice indică faptul că întreaga cetate ar putea avea o suprafață de 100 de ori mai mare.
De-a lungul timpului, rămășițele cetății au fost la mare căutare în comerțul secolului XIX. Istoricii spun că pe piața Caracalului, cărămizile de Antina, adică cele de la Romula, se vindeau cu „trei parale bucata”, iar la multe dintre clădirile municipiului au fost folosite în construcția lor, cărămizi romane.
Astăzi, autoritățile își doresc să readucă la viață întreaga zonă. Managerul Muzeului Județean Olt își dorește introducerea sitului arheologic de la Romula-Reșca în circuitul turistic al județului Olt.
Săpăturile arheologice de la Romula au devenit, deja, o tradiție de familie pentru oamenii din localitate. Renumele vechii cetăți romane a atras atenția iubitorilor de istorie de toate vârstele, fiind un loc perfect pentru studenții împătimiți de arheologie.
Săpăturile arheologice de la Romula vor continua până la sfârșitul acestei luni, atunci când specialiștii implicați vor face un bilanț al noilor descoperiri din zonă.