Secretariat/Anunțuri : 0349883199 || Redacție : 0349883144 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Tradiții și obiceiuri de Rusalii
13.06.2022
Autor articol: Miruna Ivan
Vizualizari: 1053

La 50 de zile după Învierea Domnului, se celebrează Pogorârea Duhului Sfânt. Denumită și Rusalii, această sărbătoare populară are o însemnătate deosebită în tradiția românească. Pentru a fi protejați de spiritele rele, în această perioadă, se joacă călușul – obicei specific oltenesc, aducător de noroc și sănătate.


 Rusaliile reprezintă perioada din an în care spiritele feminine ale morților umblă pentru 9 zile, pe tărâmul celor vii. Tradiția spune că, în acest interval, este interzis să se lucreze, iar oamenii trebuie să meargă la cimitir, pentru a împărți trufandale, spre liniștea sufletelor celor care nu mai sunt printre noi.
Tot în această perioadă se joacă și călușul, dans reprezentativ în cultura populară românească. Acest ritual magic are rolul de a-i proteja pe cei care îi primesc în gospodăria lor pe călușari.
Conform tradiției populare, pentru a nu fi fermecați de ielele neiertătoare, oamenii obișnuiesc să mai poarte cu ei și frunze de nuc, pelin sau usturoi. Mai mult decât atât, superstiția spune și că trebuie evitate izvoarele sau locurile pustii, din cauză că ielele îi pot îmbolnăvi pe cei care le privesc. În acest caz, doar dansul călușarilor îl pot vindeca pe cel vrăjit de iele, fiind cel mai bun leac pentru alungarea spiritelor rele.

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

Slatina 650
OLTTV LIVE