Un tânăr inginer agronom, plecat în lume din Cezieni, s-a întors în 1968 în satul său, chemat de dorul de casă și de oamenii care îi erau atât de dragi. Erau săraci cu toții, dar el, fiul satului, avea speranțe că poate schimba rostul. A vrut, înainte de toate, să muncească pământul roditor, care să le aducă oamenilor un trai mai bun, să îi scape de grija zilei de mâine, pentru ca apoi să îi unească prin horă și port popular. Nu este o poveste dintr-o carte de istorie. Este povestea de viață a lui Tudor Dănacu, omul datorită căruia comuna Cezieni a devenit atât de cunoscută.
Cu livezi întinse, podgorii, grădini roditoare și fabrici de procesare, Cezieniul a devenit, în câțiva ani, o comună bogată.
De aici a început „Sărbătoarea Iilor”, un festival care redescoperă an de an tradițiile și identitatea populare. S-au alăturat demersului lui Tudor Dănacu și alți oameni iubitori de cultură, care au dus mai departe o sărbătoare încărcată de valori culturale.
Tudor Dănacu a fost cel care a scris și monografia acestei comune care ocupă un loc special pe harta culturală a României. Și tot el rămâne un izvor nesecat de inspirație și dedicare pentru edițiile ce vor urma.