Secretariat/Anunțuri : 0349883199 || Redacție : 0349883144 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
„Cobiliţa curcubeu”, pe simezele Muzeului de Artă Simian
13.10.2015
Autor articol: OltTv
Vizualizari: 98

Eveniment cultural de excepţie la Râmnicu Vâlcea. Impresionantul Muzeu de Artă Simian şi-a îmbogăţit paleta cu lucrările unui drag prieten al vâlcenilor, Nicolae Truţă, reunite sub genericul „Cobiliţa curcubeu”. Expoziţia cu caracter itinerant face parte dintr-un proiect iniţiat de către familia artistului plastic slătinean, prin Asociaţia Culturală Nicolae Truţă, şi sprijinit de Primăria şi Consiliul Local Slatina.




Trecut în eternitate în urmă cu cinci ani, Nicolae Truţă trăieşte încă prin culorile sale. Nae, aşa cum i-au spus cei apropiaţi, a fost nu numai pictor remarcabil, dar şi grafician, sculptor, poet şi, nu în ultimul rând, un pedagog de excepţie. Şi-a pus definitiv amprenta pe cultura noastră cu celebrele sale tablouri reunite sub diferite teme, cele mai multe inspirate de culorile satului său natal, Dobreţu. Lucrări din ciclurile „Trifoi cu patru... ploi”, „Logodnă cu cerul”, „Ochi de lumină”, „Miresele Dobreţului”, „Miresmele Dobreţului”,  „Simfonia focului”, portretele părinţilor şi ale prietenilor, nuduri, compun o adevărată simfonie a culorilor pe simezele Muzeului de Artă din Râmnicu Vâlcea.

Cu modestie şi multă perseverenţă, soţia artistului, Elena Truţă, poartă prin locurile sacre ale culturii semnele pe care ni le-a lăsat maestrul. Acest eveniment marchează încă o dată legătura dintre lumea culturală a judeţului Olt şi a celei din Vâlcea, care dăinuie de foarte mulţi ani. Şi pe care directorul Laurenţiu Guţică vrea să o continue.

Vernisajul a fost marcat de prezenţa unor oameni de cultură, prieteni ai maestrului, autorităţilor locale, printre care s-au numărat viceprimarul Eduard Vârlan, dar şi fostul primar Sorin Zamfirescu. Expoziţia, cu punct de pornire din Râmnicu Vâlcea, va poposi la Slatina pe 6 noiembrie, când va fi lansată cartea „Slove de curcubeu la margine de timp – amintiri despre Nicolae Truţă”. „Cobiliţa curcubeu” merge la Turnu Severin pe 30 noiembrie, odată cu albumul de grafică şi desene.

Redactor: Elena Ionescu
DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

STIREA SAPTAMANII
Slatina 650
OLTTV LIVE