Vine Moş Nicolae, cu daruri şi bucurie pe chipurile copiilor. În spatele acestui obicei venit din moşi strămoşi, preoţii ne învaţă că sărbătoarea Sântului Nicolae e încărcată de semnificaţii religioase, pe care ar trebui să le explicăm şi celor mici.
În această seară, copiii îşi curăţă ghetuţele în care vor primi daruri de la Moş Nicolae. Scrisorile cu preferinţe în materie de jucării şi dulciuri sunt mai lungi de la un an la altul, aşa că, atât părinţii cât şi cei mici uită semificaţia religioasă a acestei zile. Părintele Nectarie, de la Mânăstirea Brâncoveni, vorbeşte despre sărbătoarea Sfântului Nicolae.
Potrivit tradiţiei religioase, Sfântul Nicolae era un om bun, care a ajutat un tată prea sărac pentru a-şi căsători cele trei fiice. Venea noaptea şi le lăsa pe ascuns bani într-o şosetă pe care o lua din rufele aflate la uscat, în curte. Biserica mai spune că Moş Nicolae este înaintemergătorul lui Moş Crăciun, aşa cum Ioan Botezătorul a fost pentru Iisus, potrivit învăţăturilor din Sfânta Scriptură.
Biserica Ortodoxă nu este împotriva tradiţiei laice, de oferire a cadourilor de Sfântul Nicolae şi de Crăciun, însă ne îndeamnă să îi învăţăm pe copii să fie ascultători, darnici şi buni, fără să aştepte neapărat o recompensă.
Ce înseamnă sărbătorile de iarnă pentru preoţii şi maicile de la Mânăstirea Brâncoveni, cum este Crăciunul fără carne de porc şi cum ar trebui să înţelegem cu toţii acest moment, aflăm astăzi, de la 20,20, la o ediţie specială „Crăciunul, între credinţă şi belşug”.