Funcționarea sistemelor de irigații este extrem de necesară pentru agricultura românească, mai ales că în ultimii ani, fermierii au suferit pierderi uriașe din cauza secetei. Vestea bună este că infrastructura de îmbunătățiri funciare este pregătită pentru funcționare și poate asigura un nivel optim al apei pentru irigații, spun oficialii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
„Am luat toate măsurile pentru a asigura fermierilor accesul la apă pentru irigații mai devreme față de alți ani, având în vedere că peste iarnă ne-am confruntat cu lipsa precipitațiilor, așadar nevoia de apă în sol este în continuare ridicată. Pentru a le oferi fermierilor predictibilitatea de care au nevoie, continuăm să achităm până la 50 % din costurile cu energia electrică folosită pentru irigații. De asemenea, lucrările de modernizare a infrastructurii de irigații continuă, ne-am propus ca suprafața viabilă pentru irigat să crească la două milioane de hectare”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
De asemenea, Ministerul Agriculturii va suporta costul apei pentru irigații, în baza contractelor încheiate cu alți furnizori, precum și costul energiei electrice necesare asigurării funcționării agregatelor sau a echipamentelor pentru irigații, în cotă de până la 50%. Suprafața potențial irigabilă este de 1,2 milioane de hectare, fiind deservită de infrastructura de îmbunătățiri funciare funcționabilă, din care 3.009 km de canale, potrivit datelor furnizate de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), la data de 22 martie 2022.