A transformat apicultura dintr-o pasiune într-o mică afacere. Și asta se întâmpla în urmă cu 43 de ani. A pornit de la un roi de albine, iar la scurt timp a ajuns la peste o sută. Pe atunci se bucura de producții mari, dar și sortimente bogate de miere, povestește Gabriel Ilie, un apicultor din Constantinești. Astăzi l-am găsit la țară, îngrijind stupii. Olteanul a mărturisit că se anunță un an apicol foarte slab.
Acum are la vânzare doar miere produsă anul trecut, iar cea mai mare cantitate o dă en-gross, la jumătate de preț. Gabriel este la zi cu legile apicole, iar despre noile prevederi propuse de deputații olteni Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură și de Dan Ciocan, secretarul comisiei, are numai cuvinte de laudă.
Odată cu această lege aprobată recent în Parlament , fermierii își pot personaliza produsele, astfel încât cumpărătorii să fie siguri că au achiziționat miere de calitate așa cum este mierea românească. Apicultorul speră ca prin aceste legi să stopeze importurile de miere contrafăcută.
Anul acesta, prețul unui kilogram de miere e ceva mai mare decât anul trecut. Gabriel vinde mierea polifloră și cea de rapiță cu 20 de lei kilogramul, iar mierea de salcâm și de mană cu prețuri între 35 și 40 lei kilogramul.