Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a prelungit sesiunea de primire a proiectelor pentru cooperare între cei aflați în lanțul de aprovizionare în sectorul agricol și cel pomicol. Dacă, inițial, termenul limită de depunere a cererilor de finanțare pentru aceste submăsuri era 30 noiembrie 2017, acesta s-a prelungit până la data de 31 ianuarie 2018.
„Decizia de prelungire a fost luată de către Autoritatea de Management pentru a permite celor care, din motive obiective, nu au reușit până la această dată să obțină toate acordurile, avizele sau autorizațiile necesare pentru depunerea cererilor de finanțare. Subliniez faptul că aceste submăsuri reprezintă un element de noutate pentru România și înțelegerea oportunităților acestor linii de finanțare necesită un proces firesc mai îndelungat”, a precizat directorul AFIR, Adrian Chesnoiu.
Pentru submăsurile 16.4 și 16.4a - „Sprijin acordat pentru cooperare orizontala si verticala între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol”, sesiunea din acest an, suma alocată este de 3,9 milioane de euro.
Obiectivul acestor submăsuri este acela de a promova cooperarea între actorii locali, în scopul comercializării produselor agroalimentare prin intermediul lanțurilor scurte de aprovizionare. Ambele submăsuri susțin atât cooperarea dintre fermieri, procesatori, comercianți alimentari cu amănuntul, restaurante, hoteluri sau alte forme de cazare în mediul rural, cât şi realizarea de parteneriate cu organizații neguvernamentale şi autorități publice. Tot AFIR anunță prelungirea, până la data de 29 decembrie, ora 16, a sesiunii de primire a proiectelor prin schema GBER aferentă submăsurii 4.2 „Sprijin pentru investiții în prelucrarea, comercializarea și dezvoltarea de produse agricole”, suma alocată pentru această schemă este de 70 de milioane de euro.