Secretariat/Anunțuri : 0349883199 || Redacție : 0349883144 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Facilități fiscale, prin Legea risipei alimentare
12.07.2018
Autor articol: Simona Vârban
Vizualizari: 169

Legea risipei alimentare vine cu facilități fiscale importante pentru magazinele care vor dona alimentele aflate în pragul expirării, explică deputatul Dan Ciocan. Transferul către ONG-urile cu activități sociale se va face printr-o simplă cerere, iar asociațiile pot da produsele către centre sociale, contra unor sume care să acopere doar cheltuielile de transport și manipulare. Toate aceste costuri vor fi reglementate însă printr-o hotărâre de guvern.


 Produsele care au zece sau mai puține zile până la data expirării vor putea fi donate de agenții comerciali către organizații sau fundații, care, la rândul lor, le vor duce către centre sociale, pentru a fi consumate. Acestea sunt, în mare, principalele prevederi ale legii risipei alimentare, aprobate de deputați. Până la intrarea în vigoare a noilor prevederi este nevoie ca legea să fie promulgată de președintele țării și să fie emisă o ordonanță de urgență care să stabilească toate condițiile în care se face predarea produselor.
„În cadrul dezbaterilor, reprezentanții ONG-urilor au solicitat posibilitatea să vândă, într-un fel, aceste produse luate de la agenții economici. Dar la un preț mult mai mic, prin care să le fie asigurate doar cheltuielile de transport și manipulare a alimentelor. Astfel, s-a luat decizia ca prețul maxim pe care îl pot percepe din partea centrelor sociale să fie aprobat printr-o hotărâre de Guvern. Spre exemplu, un iaurt nu va putea fi vândut de un ONG la un preț mai mare de 0,2 bani”, a explicat Dan Ciocan, secretarul Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.
Comercianții vor fi direct interesați să furnizeze produsele care mai au câteva zile până să expire. Noua Lege prevede facilități fiscale pentru magazinele care vor dona alimentele. Mai exact, contravaloarea donației va fi înscrisă la cheltuială în evidențele contabile ale agentului economic, astfel că, la sfârșit de an, impozitul pe profit achitat către bugetul de stat va fi mai mic.

„Pentru a intra în posesia alimentelor, organizațiile trebuie să depună o simplă cerere către magazinul sau depozitul respectiv, deci procedura va fi una simplă și accesibilă, care să ajute aceste fundații sociale să ducă produsele unde este nevoie de ele, în loc să fie aruncate”, a mai explicat deputatul Dan Ciocan.
La nivelul Uniunii Europene se risipesc anual peste 88 milioane de tone de alimente, ceea ce înseamnă aprox. 20% din alimentele produse.

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

Slatina 650
OLTTV LIVE