Ședință de lucru, la Prefectura Olt, privind situația incendiilor de vegetație uscată.
Pentru că în ultima perioadă, la nivelul localităților județului s-a constatat o creștere a numărului de incendieri de terenuri cu vegetație uscată, miriști și culturi agricole, autoritățile au discutat pe această temă, încercând să găsească soluții, și chiar au încheiat un protocol în acest sens.
„Este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională al cărei cuantum este cuprins între 3.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice şi, respectiv, între 25.000 – 50.000 lei pentru persoanele juridice”, apare în comunicatul Prefecturii Olt.
Fermierii care încalcă această obligaţie pot fi sancţionaţi, prin diminuarea sumelor la care au dreptul. În funcţie de gravitatea încălcării, sancţiunea poate fi de la 5% şi poate ajunge şi la 100% excludere.
De la începutul acestei luni, în Olt au fost înregistrate incendieri de terenuri cu vegetație uscată și miriști în 19 localități ale județului. Cele mai mari suprafețe de teren care au fost afectate de flăcări s-au înregistrat pe raza localităților Rusănești – 15 ha, Drăgănești - Olt – 8 ha, Redea - 5 ha, Stoenești – 5 ha și Obârșia – 3 ha.