De două săptămâni, ferma de la Negreni se afla în zona de supraveghere. Niciun transport de porci sau de furaje nu ieșea sau intra în fermă și asta din cauza focarelor de pestă porcină africană existente la mai puțin de 10 km de fermă.
COMUNICAT DE PRESĂ PREMIUM PORC GROUP
„Aflasem de o fermă în care apăruse un focar. Speram să nu fim la fel de ghinioniști. Din păcate, am fost și toate animalele noastre, 31.000 de capete, vor fi ucise în următoarea perioadă.
De asemenea, cele 2 ferme din Sibiu sunt în zona de restricții de mișcare încă de la sfârșitul lui iulie și, din păcate, această stare se va prelungi din cauza unui nou focar în Avrig”.
Deși are reguli stricte și a investit mult în măsuri de biosecuritate, se pare că pentru ferma de porci de la Negreni nu a fost suficient, fiind înconjurată din toate părțile de focare de pestă.
„Cu siguranță nu putem să stăm și să privim cum munca noastră se duce pe apa sâmbetei.
Vom încerca să identificăm cauza și să găsim soluțiile care să ne ajute să nu mai fim într-o astfel de situație.
Doar împreună, autorități, companii și gospodării putem să ne unim forțele pentru a scăpa sau a tempera măcar apariția acestor focare.
Pesta porcină africană este o boală cu transmisie extrem de rapidă. Nu este un pericol pentru sănătatea oamenilor, dar vorbim despre un virus foarte rezistent care duce la propagarea bolii.
Dacă nu ne schimbăm comportamentul, se va ajunge ca România să nu mai poată să producă porci”.
În ultimii patru ani, aproximativ un milion de porci au fost uciși în România, provenind din ferme comerciale și din gospodăriile oamenilor. Pierderile sunt enorme, de peste 900 milioane de euro.
„În piață liberă, nefiscalizată, s-au vândut în anul 2020 peste 1,2 milioane capete porci.
Ne mirăm că piața românească a fost inundată cu carne provenită din comerț intracomunitar. În anul 2020 s-au importat 322.323 tone carne de porc, cu 44% mai mult decât în anul 2016, an anterior apariției focarelor de PPA în România. În trimestrul I al anului 2021 s-au importat 77.306 tone carne de porc, cu aprox. 92% mai mult decât s-a importat în anul 2016 în aceeași perioadă. Și asta pentru că porcii noștri mor din cauza pestei porcine africane.
Ne întrebăm de ce porcul românesc este mai scump. Producătorul român este în dezavantaj față de fermierii din alte țări europene unde pesta porcină africană nu există sau nu are aceeași evoluție cum are la noi. Acest dezavantaj este generat de costurile suplimentare cu gestionarea acestei boli teribile – costuri operaționale (personal, materiale) mai mari generate de reguli de biosecuritate mai stricte, investiții în echipamente necesare pentru a crește siguranța și eficacitatea aplicării regulilor de biosecuritate, precum și costuri generate, pe de o parte, de focarele din fermele proprii sau de imposibilitatea de a vinde porci la momentul optim. Aceste reguli de biosecuritate se aplică doar fermelor”.
Cei de la ferma din Negreni consideră că este nevoie de aplicarea cu rigurozitate a măsurilor destinate prevenirii pestei porcine africane în gestionarea populației de porci mistreți, dar și de educarea populației în privința creșterii porcilor, respectând câteva reguli de curățenie, de bază.
În acest moment sunt peste 450 de focare active în toate județele. Harta României este roșie. În județul Olt sunt aproximativ 10 focare.