Secretarul de stat în Ministerul Justiției Sofia Mariana Moț, Directorul Direcției Naționale de Probațiune, Liviu Toader, împreună cu directorul Fundației pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare, Alin Păun, au venit astăzi la Slatina, unde s-a desfășurat Conferința regională a proiectului „Ateliere de lucru pentru munca în folosul comunității”.
Consilierul de probațiune este cel care monitorizează persoana condamnată, până la executarea tuturor orelor de muncă în folosul comunității și tot el îi supraveghează comportamentului.
Anul trecut, Ministerul Justiției a angajat încă 180 de consilieri de probațiune, în toată țara, pentru a încuraja sistemul de muncă neremunerată în folosul comunității.
Magistrații au început să aplice acest gen de sancțiuni după intrarea în vigoare a noului Cod Penal, în urmă cu patru ani. De atunci, activitatea Direcției Naționale de Probațiune a cunoscut o dezvoltare permanentă, în prezent fiind înregistrate la nivel național peste 5.000 de entități care apelează la serviciile persoanelor condamnate, care prestează muncă în folosul comunității.
Șeful Serviciului de Probațiune Olt, Cătălin Vrînceanu, dar și cel al Serviciului de Probațiune Dolj, Cristinel Iovan, au vorbit despre avantajele muncii neremunerate în folosul comunității.
În Dolj, spre exemplu, cele 1.260 de persoane condamnate care au primit pedepse cu muncă în folosul comunității au prestat peste 160.000 ore de activitate.
Un slătinean care a efectuat muncă în folosul comunității, în cadrul unei pedepse cu suspendare, a venit la conferință să împărtășească această experiență. Timp de trei săptămâni, a lucrat la renovarea unei școli din oraș.
Alte persoane care au greșit și au plătit prin muncă în folosul comunității și-au mărturisit, sub acoperire, experiențele prin care au trecut.
Iar directorul de la Spații Verzi al Primăriei Balș a povestit cât de bine a lucrat cu persoanele condamnate, care au muncit în folosul comunității.
Atelierele de lucru, organizate în Slatina și alte șase orașe ale țării, au beneficiat de sprijinul Fundației pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare. Organizația promovează încă din 2009, înainte ca acest sistem să fie reglementat în România, activitățile de muncă în folosul comunității.
Conferințe asemănătoare se desfășoară și în Timișoara, Cluj, Iași, Brașov, Galați și București.