De unde cumpărăm miel de Paște, astfel încât carnea să fie sigură pentru consum? Este întrebarea la care au răspuns astăzi reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, la ședința Comisiei de Dialog Civic, de la Prefectura Olt. Oamenii trebuie să știe că pot cumpăra animale vii, direct de la producător, și le pot sacrifica în siguranță, în spațiile amenajate temporar pe raza județului. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a notificat toate primăriile în legătură cu posibilitatea unor asemenea centre.
Mieii se vor tăia obligatoriu într-un spațiu închis, astfel încât sacrificarea să nu producă disconfort. Trebuie să fie spații de cazare pentru animale și apă potabilă, iar resturile și subprodusele necomestibile să fie colectate corespunzător. Toată activitatea de sacrificare va fi supravegheată de un medic veterinar. Echipe de control vor străbate în această perioadă și târgurile în care se vând animale vii.
Astfel de spații de comercializare funcționează în 12 localități ale județului: Drăgănești, Caracal, Balș, Izbiceni, Văleni, Vădăstrița, Osica de Sus, Iancu Jianu, Potcoava, Tufeni, Dobroteasa și Slătioara.
Prefectul Silviu Neacșu a insistat asupra informării exacte a consumatorilor cu privire la centrele autorizate pentru sacrificarea mieilor, dar și despre modul în care pot fi sesizate neregulile constate de populație, în vânzarea produselor alimentare specifice sărbătorilor de Paște.
Iar dacă vreți să cumpărați miei direct de la stână, trebuie să îi cereți ciobanului certificatul de sănătate al animalului, formularul de mișcare și un document în care să fie specificat lanțul alimentar pe care îl va parcurge mielul sau iedul respectiv.