Un dosar de evaziune fiscală ce vizează SC Gardienii SRL, o societate de protecție și pază din județul Vâlcea, trimite în judecată mai mulți angajați, unii cu funcții de conducere, din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice. Gheorghița Prunișoară, la data faptelor consilier superior cu atribuții de control în cadrul Fiscului este cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de: abuz în serviciu în serviciu cu consecințe deosebit de grave asimilată infracțiunilor de corupție, luare de mită, trafic de influență, spălarea banilor în formă continuată, complicitate la evaziune fiscală și instigare la spălarea banilor în formă continuată.
Prunișoară este cercetată sub control judiciar, după ce numele său a apărut și în alte două dosare în care s-ar fi făcut rambursări ilegale de TVA. Astfel, ea a fost acuzată de procurori că a aprobat, împreună cu alți colegi, rambursări ilegale de TVA în valoare de aproximativ trei milioane de lei, pentru o societate din Piatra Olt. De asemenea, în 2005, a fost reclamată de contabila unei firme de confecții textile că a pretins mită, tot pentru rambursări de TVA.
Alți trei finanțiști au fost trimiși în judecată fiind acuzați de favorizarea făptuitorului. Este vorba despre Cristian Țugulan Chirilă, la data faptei adjunct al șefului AJFP și conducător al Activității de Inspecție Fiscală – Contribuabili Mijlocii, Adrian Claudiu Bodescu, la data faptei șef Serviciu Inspecție Fiscală Contribuabili Mijlocii, și Florin Diaconescu, șeful administrației județene.
Toți sunt încă în funcții, după cum a explicat astăzi, pentru Olt Tv, Narcis Gheorghe Pătru, unul dintre adjuncții Fiscului.
-Până când nu vine ordinul de suspendare de la forurile superioare, ei își continuă activitatea?
-Ar trebui să fie, nu vă post spune exact, nu am făcut prezența. Orice altă nelămurire legată de acest subiect va fi transmisă prin intermediul purtătorului de cuvânt sau printr-un comunicat de presă.
Olt Tv a solicitat și un punct de vedere oficial legat de suspendare din funcții și înlocuirea finanțiștilor vizați de această anchetă, însă până al închiderea ediției nu au fost furnizate aceste informații.
Alte informații care nu fac o imagine bună Administrației Județene a Finanțelor Publice Olt au ieșit la iveală recent, când o angajată a instituției, care a fost trimisă să desfășoare o inspecție fiscală la o societatea din Slatina, și-a dat demisia, motivând în scris că activitatea de control ar fi urmat să se desfășoară fără prevederile legale. Mai exact, societatea care urma să fie verificată ar fi trebuit să fie notificată în scris despre data la care vor avea loc verificările și scopul acestora, potrivit articolului 122, alineatul 1 din Legea 207/2015, privind Codul de procedură fiscală. Olt Tv a solicitata informații suplimentare despre demisia neașteptată a inspectorului fiscal, dar a primit, din partea Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Craiova un răspuns evaziv.
„Informațiile solicitate se încadrează la dispozițiile art. 12 alin 1 litera d) coroborat cu dispozițiile art. 2, litera o) din Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare.
Totodată, vă precizăm că, în cazul demisiei unui funcționar public, sunt aplicabile art.97 litera e), coroborat cu dispozițiile art. 102 din legea nr.188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicată (2), cu modificările și completările ulterioare”, se arată în răspunsul oferit de reprezentanții direcției regionale.
Olt TV a cerut astăzi adjunctului administrației județene, Narcis Gheorghe Pătru, informații exacte despre acest caz, însă reprezentantul fiscului a explicat că trebuie să ne limităm la răspunsul oferit de superiorii săi de la Craiova. Care nu spune absolut nimic despre demisia unui inspector de control, pus să facă verificări fără respectarea procedurilor legale.