Secretariat/Anunțuri : 0349883199 || Redacție : 0349883144 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Două focare de pestă porcină la Perieți. Ce măsuri iau autoritățile
19.08.2022
Autor articol: Mirela Vârșă
Vizualizari: 272

Este alertă în comuna Perieți, acolo unde în doar o săptămână au fost depistate două focare de pestă porcină africană. Autoritățile au luat măsuri pentru stoparea răspândirii bolii. Au fost montate filtre de dezinfecție la toate cele trei intrări în localitate, iar oamenii sunt sfătuiți să anunțe imediat medicul veterinar dacă observă modificări ale stării de sănătate a animalelor din gospodării.


Este al doilea focar de Pestă Porcină Africană în localitatea Perieți în ultimele 7 zile. De aceea, a fost responsabilizată Unitatea de Sprijin Local Perieți pentru adoptarea de măsuri suplimentare pentru prevenirea răspândirii (montarea de covoare dezinfectate pe drumurile publice de acces în unitățile administrativ - teritoriale), dar și de informare a cetățenilor cu privire la responsabilitățile ce le revin în limitarea răspândirii Pestă Porcină Africană (anunțarea medicului veterinar de circumscripție imediat ce constată semne specifice de Pestă Porcină Africană la porcinele din gospodărie, adoptarea unor măsuri minime de biosecuritate).


Membrii centrului de intervenție în teren din cadrul Comitetului Local de Combatere a Bolilor Olt au procedat la dezinfecția și deratizarea zonei, în timp ce echipa de evaluare a pagubelor și a animalelor ce urmează a fi sacrificate în cadrul aplicării măsurilor de control a bolii s-a deplasat în gospodăria în care a fost identificat focarul, în vederea evaluării suinelor sacrificate.
În derularea anchetei desfășurate de reprezentanți D.S.V.S.A. Olt, aceștia vor fi sprijiniți de efectivele Inspectoratului de Poliție Județean Olt, iar primăria comunei Perieți a achiziționat materialele necesare intervenției (echipamente, reactivi, dezinfectanți), în timp ce fermierii vor proceda la dezinfecția utilajelor agricole care iși desfășoară activitatea pe raza localității.


Au fost analizate și dispuse următoarele măsuri necesare stopării Pestei Porcine Africane în localitatea Perieți:
-informarea cetățenilor cu privire la riscurile răspândirii Pestei Porcine Africane;
-montarea a trei filtre de dezinfecție la intrarea în localitatea Perieți dinspre drumurile județene Bălteni, Schitu și Potcoava.


”Fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, în special a crescătorilor de porci, răspândirea bolii nu poate fi stopată, fapt ce va duce la pagube economice importante. Fac precizarea că pesta porcină africană nu prezintă vreun risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.”, a declarat prefectul județului Olt, Florin Homorean.
 

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

Slatina 650
OLTTV LIVE