Secretariat/Anunțuri : 0349883199 || Redacție : 0349883144 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Oile și caprele amenințate de pestă
14.10.2018
Autor articol: Simona Andrei
Vizualizari: 262

Reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt au demarat o campanie de informare a fermierilor cu privire la pesta micilor rumegătoare. Este o boală virală gravă, care poate ucide mai mult de jumătate din oile și caprele din ferme, dar care nu afectează omul. Această boală a evoluat rapid în Bulgaria, până la aceasta dată fiind confirmate 94 de cazuri.


După ce pesta porcină a pus stăpânire pe numeroase județe din țară și a dus la uciderea a sute de mii de animale, o nouă boală amenință țara: pesta micilor rumegătoare. Ultimul focar a fost confirmat în urmă cu doar câteva zile, în regiunea Haskovo din Bulgaria. Infecția are loc, de obicei, prin contact direct între animalelor susceptibile și cele infectate. De asemenea contaminarea este posibilă prin tuse și strănut sau hrana pe care o consumă. Pentru a preîntâmpina răspândirea acestei boli, DSVSA a întreprins mai multe întâlniri la care au luat parte toți primarii din județ, dar și medicii veterinari. Lor le-au fost transmise care sunt măsurile ce se pot lua pentru protejarea animalelor de această boală.

-Igiena adăpostului;
-Achiziția de animale doar cu documente sanitar veterinare;
-Igiena generală la intrarea și ieșirea din adăposturi.
Dacă în cazul pestei porcine africane nu există tratament, oile și caprele pot fi salvate, spun medicii veterinari, explicând care sunt măsurile ce se impun în cazul apariției bolii în fermă.
Tratament pentru pesta micilor rumegătoare:

-animalele bolnave se izolează, se aplică dezinfecţia și, eventual, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor bacteriene secundare sau se sacrifică;
-se efectează vaccinarea animalelor sănătoase.
La nivelul județului Olt există peste 2.380 de exploatații nonprofesionale de ovine și peste 5.540 de exploatații nonprofesionale de caprine, totalizând un număr de aproximativ 240.000 de capete.


 

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

Slatina 650
OLTTV LIVE

Olimpicii Oltului, la Olimpiada Națională de Română

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română pentru elevii de gimnaziu se va desfășura, în această săptămână la Slatina. Județul Olt va fi reprezentat de 12 elevi din unități de învățământ din Slatina, Caracal, Corabia și Drăgănești-Olt. Emoțiile sunt mari, iar așteptările pe măsură. Pentru copii, organizarea olimpiadei la Slatina este un avantaj psihic, chiar dacă mulți dintre ei și-ar fi dorit să exploreze obiectivele turistice din celelalte județe ale României.
16 Apr 2024