Secretariat/Anunțuri : 0349883199 || Redacție : 0349883144 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Moș Nicolae, între tradiție și jucării scumpe
04.12.2017
Autor articol: Simona Vârban
Vizualizari: 127

S-au dus vremurile în care copiii primeau în ghetuțe colăcei, nuci și mere, de la Moș Nicolae. Doar bătrânii de la sate își mai amintesc de anii în care le tricotau celor mici pulovere și șosete de lână și căutau în magazine o pungă cu bomboane. Nici tradițiile potrivit cărora se pun la înmugurit crenguțe de pomi fructiferi pentru a fi folosiți pe post de sorcovă nu se mai păstrează. Ziua Sfântului Nicolae este acum o sărbătoare comercială.


Sfântul Nicolae este cunoscut în tradiția creștină drept cel care ajută oamenii săraci și face daruri copiilor. Sfântul Nicolae s-a născut în anul 270 în cetatea Patara din Asia Mică , în prezent Turcia și a locuit în oraşul Myra, unde a fost episcop. După ce părinţii săi au murit, Nicolae şi-a împărţit averea săracilor, iar apoi a plecat la Ierusalim ca prelat. Sunt multe legende care vorbesc despre faptele lui Nicolae după ce acesta a ajuns preot. Cea mai cunoscută spune că el ar fi ajutat trei fete sărace să se mărite, lăsându-le la poartă câte un săculeț cu bani, ca să aibă zestre.
Doar bătrânii de la sate își mai aduc aminte că, pe vremuri, Moș Nicolae punea în ghetuțe câte o nuielușă pentru copiii neascultători și bomboane sau prăjituri pentru cei cuminți.
Acum, nepoții lor vor să găsească în ghetuțe jucării scumpe sau bani. Bomboanele, covrigii sau nucile nu se mai regăsesc pe lista de dorințe a niciunui copil.
În trecut, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii adunau ramuri de pomi fructiferi și crenguțe de brad pe care le puneau la înmugurit, să le folosească de Anul Nou, la sorcovit. Și această tradiție este pe cale de dispariție, inclusiv la sate.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

Slatina 650
OLTTV LIVE