Fii reporter pentru o zi. TRIMITE STIREA TA
Moș Nicolae, între tradiție și jucării scumpe
05.12.2017
Autor articol: Simona Vârban
Vizualizari: 78

S-au dus vremurile în care copiii primeau în ghetuțe colăcei, nuci și mere, de la Moș Nicolae. Doar bătrânii de la sate își mai amintesc de anii în care le tricotau celor mici pulovere și șosete de lână și căutau în magazine o pungă cu bomboane. Nici tradițiile potrivit cărora se pun la înmugurit crenguțe de pomi fructiferi pentru a fi folosiți pe post de sorcovă nu se mai păstrează. Ziua Sfântului Nicolae este acum o sărbătoare comercială.


Sfântul Nicolae este cunoscut în tradiția creștină drept cel care ajută oamenii săraci și face daruri copiilor. Sfântul Nicolae s-a născut în anul 270 în cetatea Patara din Asia Mică , în prezent Turcia și a locuit în oraşul Myra, unde a fost episcop. După ce părinţii săi au murit, Nicolae şi-a împărţit averea săracilor, iar apoi a plecat la Ierusalim ca prelat. Sunt multe legende care vorbesc despre faptele lui Nicolae după ce acesta a ajuns preot. Cea mai cunoscută spune că el ar fi ajutat trei fete sărace să se mărite, lăsându-le la poartă câte un săculeț cu bani, ca să aibă zestre.
Doar bătrânii de la sate își mai aduc aminte că, pe vremuri, Moș Nicolae punea în ghetuțe câte o nuielușă pentru copiii neascultători și bomboane sau prăjituri pentru cei cuminți.
Acum, nepoții lor vor să găsească în ghetuțe jucării scumpe sau bani. Bomboanele, covrigii sau nucile nu se mai regăsesc pe lista de dorințe a niciunui copil.
În trecut, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii adunau ramuri de pomi fructiferi și crenguțe de brad pe care le puneau la înmugurit, să le folosească de Anul Nou, la sorcovit. Și această tradiție este pe cale de dispariție, inclusiv la sate.

 

Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

STIREA SAPTAMANII
Slatina 650
OLTTV LIVE

Cartierul Progresul - zonă de (ne)siguranță

Zona Progresul este atent monitorizată de poliție. Timp de o lună, oamenii legii acționează pe toate străzile, atât în sistem propriu, dar și împreună cu Jandarmeria și Poliția Locală, pentru a preveni furturile și faptele antisociale. De la începutul anului, în cartierul Progresul au avut loc zeci de furturi din autoturisme, poșete și buzunare, dar și distrugeri și fapte cu violență. Polițiștii vor să prevină aceste infracțiuni și să transforme zona Progresul într-o zonă de siguranță.
21 Mai 2018

Școala „Constantin Brâncoveanu”, în sărbătoare

A fost o sărbătoare cu dublă semnificație astăzi, pentru elevii și profesorii Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncoveanu”, din Slatina, care au celebrat 31 de ani de la înființarea instituției de învățământ și 21 de ani de când aceasta poartă numele domnitorului Constantin Brâncoveanu. Pentru acest moment, organizatorii au pregătit un program artistic, o coregrafie inedită cu baloane, o paradă pe străzile orașului și au premiat copiii care au obținut rezultate bune la concursurile școlare.
21 Mai 2018

Planuri pentru Baza sportivă de la Școala 5

Baza sportivă de lângă Școala 5 ar putea redeveni locul în care copiii și tinerii din Slatina să joace fotbal, cum jucau cu ani în urmă. Terenul și tribunele, lăsate în paragină, aparțin Ministerului Tineretului și Sportului, dar municipalitatea speră într-o schimbare a legislației, care să permită preluarea acestor baze. La Slatina, primăria vrea să refacă terenul și tribunele, după ce va amenaja sub ele o parcare.
23 Mai 2018