Fii reporter pentru o zi. TRIMITE STIREA TA
Alertă la ouă
09.10.2017
Autor articol: Elena Ionescu
Vizualizari: 607

La două luni și jumătate de la prima alertă europeană privind prezența unui insecticid periculos în ouă, autoritățile din România au primele rezultate privind controalele la fermele de găini. Inspectorii sanitari veterinari au verificat în toate cele opt exploatații din județul Olt, iar rezultatele sunt liniștitoare.


 La sfârșitul lunii iulie, Comisia Europeană lansa o alertă privind insecticidul Fipronil, a cărui prezență în ouă ar reprezenta un real pericol pentru sănătatea consumatorilor, mai ales a copiilor. Contaminarea cu Fipronil ar fi provenit de la un lot de insecticid vândut de o companie olandeză , care, la rândul său, s-ar fi aprovizionat de la un distribuitor belgian de produse chimice. Fipronilul este un insecticid frecvent utilizat împotriva puricilor, acarienilor şi căpuşelor, dar este interzis pentru animalele destinate lanţului alimentar, cum ar fi găinile.
Alerta a mobilizat și România, unde 1.000 de kilograme de gălbenuş de ou lichid contaminat cu Fipronil, provenit din Germania, au fost găsite în Timiş.
În județul Olt au fost verificate toate cele opt ferme pentru creșterea păsărilor, deținute de șapte societăți comerciale.

„Au fost verificate toate exploatațiile comerciale de găini ouătoare din județul Olt, iar în urma verificărilor s-a constatat că acestea nu utilizează insecticide care să conțină substanța activă incriminată în alertă.
Acțiunile de control au fost extinse și la nivelul celor două depozite farmaceutice autorizate sanitar veterinar, precum și unităților autorizate sanitar veterinar să efectueze acțiuni de dezinsecție, dezinfecție, deratizare, nefiind achiziționate de acestea insecticide care să conțină substanța activă Fipronil”, se spune în comunicatul de presă transmis astăzi de conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt.
Au fost efectuate investigații de laborator și pentru alte pesticide, iar rezultatele arată că toate substanțele sunt prezente în limita admisă.

ouă Fipronil alertă Olt
DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

STIREA SAPTAMANII
Slatina 650
OLTTV LIVE

Investiții pentru micii școlari, la Minulescu

Cu sprijinul autorităților locale și al Ministerului Educației, Colegiul „Ion Minulescu” se extinde, pentru a oferi condiții cât mai bune de studiu inclusiv pentru copiii de la clasele primare. Astfel, un corp nou de clădire cu 15 săli de clasă, este aproape finalizat. Primăria va mai moderniza o clădire în care vor fi amenajate încă șase săli de clasă, iar zona destinată activităților after school se mărește.
20 Feb 2018