Fii reporter pentru o zi. TRIMITE STIREA TA
Alertă la ouă
09.10.2017
Autor articol: Elena Ionescu
Vizualizari: 598

La două luni și jumătate de la prima alertă europeană privind prezența unui insecticid periculos în ouă, autoritățile din România au primele rezultate privind controalele la fermele de găini. Inspectorii sanitari veterinari au verificat în toate cele opt exploatații din județul Olt, iar rezultatele sunt liniștitoare.


 La sfârșitul lunii iulie, Comisia Europeană lansa o alertă privind insecticidul Fipronil, a cărui prezență în ouă ar reprezenta un real pericol pentru sănătatea consumatorilor, mai ales a copiilor. Contaminarea cu Fipronil ar fi provenit de la un lot de insecticid vândut de o companie olandeză , care, la rândul său, s-ar fi aprovizionat de la un distribuitor belgian de produse chimice. Fipronilul este un insecticid frecvent utilizat împotriva puricilor, acarienilor şi căpuşelor, dar este interzis pentru animalele destinate lanţului alimentar, cum ar fi găinile.
Alerta a mobilizat și România, unde 1.000 de kilograme de gălbenuş de ou lichid contaminat cu Fipronil, provenit din Germania, au fost găsite în Timiş.
În județul Olt au fost verificate toate cele opt ferme pentru creșterea păsărilor, deținute de șapte societăți comerciale.

„Au fost verificate toate exploatațiile comerciale de găini ouătoare din județul Olt, iar în urma verificărilor s-a constatat că acestea nu utilizează insecticide care să conțină substanța activă incriminată în alertă.
Acțiunile de control au fost extinse și la nivelul celor două depozite farmaceutice autorizate sanitar veterinar, precum și unităților autorizate sanitar veterinar să efectueze acțiuni de dezinsecție, dezinfecție, deratizare, nefiind achiziționate de acestea insecticide care să conțină substanța activă Fipronil”, se spune în comunicatul de presă transmis astăzi de conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt.
Au fost efectuate investigații de laborator și pentru alte pesticide, iar rezultatele arată că toate substanțele sunt prezente în limita admisă.

ouă Fipronil alertă Olt

Fără „Masă caldă” în Olt

50 de școli cu peste 20 de mii de elevi au fost incluse anul trecut în proiectul „Masa caldă”. Însă programul a funcționat doar în câteva dintre ele. Cu toate acestea, ministerul Educației îl consideră un succes și a dublat numărul școlilor unde va fi implementat. Guvernul a aprobat, miercuri, lista celor 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat în care se aplică, în anul şcolar 2017-2018. Pe aceasta nu se află nicio școală din județul Olt.
07 Dec 2017