Secretariat/Anunțuri : 0349883199 || Redacție : 0349883144 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Drepturile consumatorilor online
20.07.2017
Autor articol: OltTv
Vizualizari: 72

Ştiaţi că puteţi returna un produs cumpărat online chiar şi după 10-11 luni de la achiziţionare?  Reprezentanţii Protecţiei Consumatorilor spun că avem acest drept, dacă vânzătorul nu a menţionat în format expres despre existenţa dreptului de returnare a produselor. De asemenea, dacă dorim să returnăm un produs, legea nu ne obligă să invocăm un motiv.





Mulţi consumatori nu îşi cunosc drepturile atunci când vine vorba de returnarea unui produs, iar comercianţii profită de acest lucru. Pentru a evita o atfel de situaţie este important ca, atunci când vrem să cumpărăm online, înainte de încheierea contractului să verificăm dacă, pe site, comerciantul informează corect şi complet despre caracteristicile esenţiale ale produsului. De asemenea, preţul cu toate taxele incluse, cheltuielile de livrare sau perioada de valabilitate a ofertei trebuie să fie trecute pe site, astfel încât clientul să ştie ce dreturi are şi ce trebuie să facă în cazul în care produsul este neconform.

La rândul lui, comerciantul are obligaţia să ramburseze sumele plătite de consumator în cel mult 14 zile de la data denunţării contractului de către consumator. De asemenea, termenul de 14 zile de returnare poate fi prelungit.

O atenţie deosebită trebuie să acordaţi şi certificatului de garanţie. Aceasta trebuie să precizeze elementele de indentificare a produsului, termenul de garanţie, durata medie de utilizare, modalităţile de asigurare a garanţiei-întreţinere, reparare şi înlocuire.

În plus, Legea 449/2003 prevede un termen de doi ani în care vânzătorul răspunde de lipsa de neconformitate. În acest caz, consumatorii au dreptul să reclame vânzătorilor orice neconformitate aparută la produs într-o perioadă de doi ani. În primele şase luni de la livrare se prezumă că neconformitatea exista la data livrării.

În cazul lipsei conformităţii, consumatorul are dreptul de a solicita vânzătorului să i se aducă produsul la conformitate, fără plată, în primul rând prin reparare, sau are dreptul de a solicita înlocuirea produsului.

Redactor: Dana Mihăilă
DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

Slatina 650
OLTTV LIVE