Fii reporter pentru o zi. TRIMITE STIREA TA
Secretariat/Anunțuri : 0349802930 || Redacție : 0349417241 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Școli profesionale, în locul liceelor codașe
05.07.2018
Autor articol: Simona Vârban
Vizualizari: 349

Intrați la liceu cu medii foarte mici, mulți dintre elevii liceelor tehnologice din mediul rural nu reușesc să promoveze examenul de Bacalaureat. La două dintre aceste instituții de învățământ, procentul de promovare a fost zero, conform rezultatelor afișate ieri. Directorii școlilor vor să înlocuiască, treptat, clasele de liceu cu cele de școală profesională. Astfel, tinerii vor obține mai repede o calificare și vor beneficia și de o bursă lunară.


 La Liceul Tehnologic Izvoarele, din cei 18 elevi de clasa a XII-a, doar trei au susținut examenul de Bacalaureat, dar niciunul nu a reușit să îl promoveze. O situație similară s-a întâlnit și la Liceul Tehnologic din Crîmpoia, unde, din cei 17 elevi care au terminat liceul, s-au prezentat la prima sesiunea de Bac numai trei, care n-au reușit să obțină media 6. Astfel, ambele școli au înregistrat promovabilitate zero la acest examen. La Izvoarele, conducerea școlii a decis deja ca, începând din acest an școlar, să înființeze o clasă de școală profesională cu specializarea „brutar, patiser, preparator produse făinoase” și să păstreze doar varianta de învățământ liceal la seral, pentru cei care vor să își continue studiile.
La Crîmpoia, liceul este inclus într-un proiect susținut de Ministerul Educației, care are drept scop creșterea performanțelor educative ale elevilor, cu o perioadă de implementare de patru ani. Dar, deocamdată, rezultatele nu au apărut.
Proiectul va continua, însă și aici, ca și la Izvoarele, se ia în calcul înlocuirea claselor de liceul cu cele de școală profesională.

Elevii care studiază la aceste licee sunt în general tineri cu medii foarte mici, de doi sau trei la examenul de admitere la liceu, spun dascălii. Pentru ei, învățământul profesional ar fi o variantă care le oferă mai repede o calificare, dar și sprijin financiar din partea statului.
Potrivit statisticilor transmise de Inspectoratul Școlar Județean, la coada clasamentului în privința promovabilității la Bacalaureat este și Colegiul Tehnic Metalurgic din Slatina, unde doar 10% dintre absolvenții de liceu au trecut examenul de maturitate. Și aici, numărul claselor de școală profesională crește de la un an la altul.

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

Slatina 650
OLTTV LIVE