Fii reporter pentru o zi. TRIMITE STIREA TA
Secretariat/Anunțuri : 0349802930 || Redacție : 0349417241 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Meșterii populari s-au întâlnit la Sărbătoarea Iilor
18.06.2018
Autor articol: Simona Vârban
Vizualizari: 560

Meșterii populari renumiți ai Oltului s-au întâlnit la Cezieni, la Sărbătoarea Iilor, unde au fost organizate ateliere meșteșugărești. Ionel Cococi, Nicolae Trușcă, Dumitru Liceanu sau Alexandrina Filip, făuritorii unor obiecte tradiționale valoroase, le-au arătat tuturor vizitatorilor acestui târg meșteșuguri pe cale de dispariție.


 Comuna Cezieni nu este numai „patria iilor”, ci și locul în care meșteșugurile tradiționale capătă o altă dimensiune. Devin obiecte de artă, din mâinile unor creatori populari neasemuiți, cunoscuți în țară și în lume. Târgul meșterilor populari, organizat în cadrul Festivalului Iilor, a adus în sat oameni de la care oricine are ce învăța. Ionel Cococi a venit cu ceramica sa de Vădastra, pe care a modelat-o cu mâinile goale, sub ochii curioși a sute de copii însetați de cunoaștere.
Olarul de pe valea Oltețului, Nicolae Trușcă, a împărțit copiilor care i-au vizitat standul obiecte pe care le-a meșterit pe loc, pentru ei.
Iar Dumitru Liceanu a adus la târg cojoacele unice în lume, cusute după o tehnică populară străveche.
Un meșteșug rar întâlnit în țară, împletitul coșurilor din nuiele este dus mai departe de tanti Lenuța, instructor la școala din Cezieni. A învățat meserie pe vremea când în comună era o secție de împletituri la care a lucrat câțiva ani. Acum, îi învață pe copiii din sat cum să potrivească bețele, pentru a le transforma în obiecte de o frumusețe aparte.
Ia de Romanați este însă vedeta acestei sărbători. Meșteșugul cusutului pe pânză ocupă un loc de cinste în comună, unde Olga Alexandrina Filip învață fetele să mânuiască ața și acul.
Târgul meșterilor populari s-a bucurat de aprecierea etnografilor, care au venit la Cezieni să asiste la acest eveniment care a reunit cei mai valoroși artiști populari din județ.
Cu implicare din partea autorităților, Festivalul Iilor merge mai departe, la Cezieni. E nevoie de evenimente care să promoveze cultura populară, parte din identitatea noastră națională.
Cea de-a XXXIV-a ediție a Sărbătorii Iilor, proiect cultural dedicat Centenarului și finanțat în acest an de către Guvernul României, cuprinde și o paradă națională a costumelor populare, care va avea loc duminică, de 24 iunie, la Cezieni, dar și o horă a iilor, programată în aceeași zi. La eveniment sunt așteptați și membri ai Guvernului. Sărbătoarea se va încheia cu un spectacol folcloric și un concert susținut de Andra, pe stadionul comunal.

 

Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

Slatina 650
OLTTV LIVE