Fii reporter pentru o zi. TRIMITE STIREA TA
Secretariat/Anunțuri : 0349802930 || Redacție : 0349417241 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Tudor Dănacu, făuritorul unui sat cu identitate
05.06.2018
Autor articol: Simona Vârban
Vizualizari: 1020

„Când m-am întors în satul natal, am căutat să folosesc pământul Cezieniului într-un alt mod decât până atunci”, spune Tudor Dănacu, inginerul care a reușit să pună satul său la loc de cinste în România și chiar în lume. Cezieni a devenit mai întâi o comună înfloritoare, cu oameni cărora nu le lipsea nimic, pentru ca apoi să se transforme într-un izvor de cultură tradițională inepuizabil. Astăzi, când spui Cezieni te duci cu gândul la „Sărbătoare Iilor” și apoi la făuritorul ei, Tudor Dănacu.


 Un tânăr inginer agronom, plecat în lume din Cezieni, s-a întors în 1968 în satul său, chemat de dorul de casă și de oamenii care îi erau atât de dragi. Erau săraci cu toții, dar el, fiul satului, avea speranțe că poate schimba rostul. A vrut, înainte de toate, să muncească pământul roditor, care să le aducă oamenilor un trai mai bun, să îi scape de grija zilei de mâine, pentru ca apoi să îi unească prin horă și port popular. Nu este o poveste dintr-o carte de istorie. Este povestea de viață a lui Tudor Dănacu, omul datorită căruia comuna Cezieni a devenit atât de cunoscută.
Cu livezi întinse, podgorii, grădini roditoare și fabrici de procesare, Cezieniul a devenit, în câțiva ani, o comună bogată.
De aici a început „Sărbătoarea Iilor”, un festival care redescoperă an de an tradițiile și identitatea populare. S-au alăturat demersului lui Tudor Dănacu și alți oameni iubitori de cultură, care au dus mai departe o sărbătoare încărcată de valori culturale.
Tudor Dănacu a fost cel care a scris și monografia acestei comune care ocupă un loc special pe harta culturală a României. Și tot el rămâne un izvor nesecat de inspirație și dedicare pentru edițiile ce vor urma.

Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

Slatina 650
OLTTV LIVE

Șoferii care opresc în stațiile Taxi, amendați

De anul acesta, șoferii care parchează în stațiile de taxiuri primesc amendă între 400 și 800 de lei. Fapta a fost introdusă în legislația locală, potrivit unei hotărâri a Consiliului Local Slatina, după ce mulți taximetriști s-au plâns că le sunt ocupate frecvent locurile. Taximetriștii spun că noua măsură îi va ajuta să găsească libere stațiile, pentru a putea parca fără probleme, mai ales că plătesc și impozite suplimentare.
18 Ian 2019