Fii reporter pentru o zi. TRIMITE STIREA TA
Secretariat/Anunțuri : 0349802930 || Redacție : 0349417241 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Începe Sărbătoarea Iilor la Cezieni
01.06.2018
Autor articol: Mirela Vârșă
Vizualizari: 1015

De 34 de ani, în luna iunie, comuna Cezieni e în sărbătoare. În localitate începe o nouă ediție a Festivalului Național „Sărbătoarea Iilor”, una de colecție, fiind dedicată Centenarului Marii Uniri.


 Începută de inginerul Tudor Dănacu în anul 1974, după un obicei al Principesei Brâncoveanu, care a premiat cele mai frumoase ii cusute de femeile din sat între anii 1920-1947, Sărbătorea Iilor de la Cezieni s-a constituit ca o formă de rezistență a frumosului și tradiției locale la tot ce însemna falsitate și kitsch.
Anual, sute de ii pleacă din Cezieni, atât în țară cât și peste hotare, demonstrând că arta milenară a cusutului este încă vie și că va dăinui multă vreme de acum încolo. Institutul Național al Patrimoniului a selectat Festivalul Național „Sărbătoarea iilor” de la Cezieni ca fiind relevant a se desfășura în cadrul Anului European al Patrimoniului Cultural 2018.
La această ediție vor avea loc expoziţii de ii şi costume populare autentice, un simpozion tematic, un târg de meşteșuguri populare, o paradă națională a portului popular și o horă a iilor.
Proiectul cultural „Sărbătoarea iilor” va fi lansat luni, 4 iunie, în Sala de ședințe a Consiliului Județean Olt.
Festivalul este organizat de Primăria comunei Cezieni, Consiliul Județean Olt și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

STIREA SAPTAMANII
Slatina 650
OLTTV LIVE

Lucrări capitale la Spitalul Județean Slatina

Secția Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Slatina a fost mutată în corpul central al unității medicale, întreg etajul urmând să fie reabilitat. Consiliul Județean Olt a alocat șase milioane de lei, pentru modernizarea clădirii din corpul Medical. Imobilul nu a mai beneficiat de lucrări capitale de construcție încă din anul 1986, iar cele cinci secții care funcționează acolo aveau nevoie urgentă de reparații.
20 Aug 2018