Fii reporter pentru o zi. TRIMITE STIREA TA
Secretariat/Anunțuri : 0349802930 || Redacție : 0349417241 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Nicolae Truță – Inscripții pe coajă de mesteacăn
07.02.2018
Autor articol: Mirela Vârșă
Vizualizari: 182

Au trecut aproape opt ani de la tragica plecare dintre noi a celui mai iubit și apreciat pictor oltean. Maestrul Nicolae Truță ar fi împlinit, peste două zile, 69 de ani. S-a înălțat pe Coloana Infinitului, lăsându-ne comorile sale în culori, multe amintiri și un dor nesfârșit.


 Consiliul Județean Olt, Muzeul și Asociația Culturală „Nicolae Truță” îi invită pe cei care l-au iubit și au apreciat opera marelui artist plastic, la o lansare de carte, „In Memoriam”. Volumul „Nicolae Truță - Inscripție pe coajă de mesteacăn”, este readus în atenția publicului, vineri, 9 februarie. Lansarea va avea loc în Sala de Festivități a Muzeului Județean Olt. Cartea este prefațată de profesorul Constantin Voinescu.

„Dumnezeu a creat lumea.
Nae a înfrumusețat-o.
În bună parte.
Sau poate doar a reparat ceva din ceea ce, inconștienți sau nu, stricăm cu înverșunare”.


Cu gânduri oglindite în cuvinte frumoase, pline de profunzime și sensibilitate ne invită să îl comemorăm pe maestrul Nicolae Truță, și directorul Muzeului Județean, Laurentiu Gutica:


„Vom lăcrima în catedrala ierbii şi vom înălţa o rugăciune cu dor mistuitor în suflete şi cu credinţa că Nicolae Truţă a plecat în Marea Călătorie, să caute Izvorul Luminii şi să se întâlnească la Masa Tăcerii cu Constantin Brâncuşi, Ion Popescu-Negreni, Spiru Vergulescu, Sabin Bălaşa, Florin Rogneanu și Traian Zorzoliu.
Din paradisul „mireselor” sale dragi, din inima Slatinei şi a Dobreţului nemuritor, vom face să picure apa vie din care să încolţească cuvintele sau necuvintele testamentului artistic al lui Nicolae Truţă”.


Pictorul Nicolae Truţă s-a născut la Dobreţu, în judeţul Olt, la 9 februarie 1949. Studiile primare le-a făcut la Şcoala Generală din comuna natală, după care a urmat cursurile Liceului de Artă din Craiova. În anul 1974 a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timişoara, devenind ulterior membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Cariera sa plastică a însumat 54 de expoziţii personale deschise între anii 1974-2009, la Bucureşti, Timişoara, Slatina, Craiova, Sibiu, Râmnicu-Vâlcea. În calitate de sculptor, Nicolae Truţă a fost creatorul a numeroase monumente de for public amplasate în spaţiul naţional sau judeţean. A executat ilustraţii și grafică de carte la peste 60 de volume.
Nicolae Truţă a fost unul dintre marii ctitori şi donatori ai colecţiei de artă românească a Muzeului Judeţean Olt.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

Slatina 650
OLTTV LIVE