Fii reporter pentru o zi. TRIMITE STIREA TA
Iordănitul, tradiție la Vișina și Vădastra
08.01.2018
Autor articol: Mirela Vârșă
Vizualizari: 237

De Bobotează și Sfântul Ion, în câteva comune din județul Olt oamenii păstrează cu sfințenie tradiții vechi de sute de ani. „Iordănitul morților” este unul dintre cele mai spectaculoase obiceiuri pe care localnicii din Vădastra și Vișina le practică în fiecare an, de Sfântul Ion.


 În cele două comune oltene, înainte de răsăritul soarelui, cetele de colindători însoţiţi de o fanfară îşi încep pelerinajul prin sat.
Prima oprire este la cimitir, la mormintele celor care au purtat numele de Ion.
Obiceiul Iordănitului continuă apoi în lumea celor vii. Colindătorii pornesc pe la casele oamenilor, unde îi felicită pe sărbătoriții zilei și îi botează pe cei care poartă numele Ion.
Iordănitul constituie și un bun prilej ca toată suflarea din cele două localități să petreacă.
Originile acestui obicei al Iordănitului morţilor nu se mai cunosc, dar localnicii îl păstrează cu sfinţenie şi vor să îl transmită şi urmaşilor.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

STIREA SAPTAMANII
Slatina 650
OLTTV LIVE

Gest impresionant al polițiștilor de la Rutieră

Ajutor nesperat pentru o familie cu patru copii, din comuna Milcov, căreia i-a ars casa în urma unui incendiu. Polițiștii de la Biroul Rutier Slatina s-au mobilizat, au strâns bani și au cumpărat alimente, dulciuri și haine pentru familia greu încercată. Cei patru copii și părinții lor au rămas doar cu hainele de pe ei, iar acum locuiesc într-o încăpere amenajată în gospodărie, până când vor reuși să își repara casa.
19 Apr 2018

Atenție la ITP, sancțiuni drastice din 20 mai!

Zeci de șoferi sunt prinși de poliție în fiecare lună circulând cu Inspecția Tehnică Periodică expirată. Un lucru extrem de grav, o spun polițiștii, dar și șoferii. O înăsprire a legii ar putea stopa acest lucru, sunt de părere și unii, și alții. În prezent, circulația fără ITP este contravenție și se sancționează cu amendă de 2.000 de lei, plus reținerea certificatului de înmatriculare. Însă din 20 mai, sancțiunile se vor înăspri.
20 Apr 2018