Fii reporter pentru o zi. TRIMITE STIREA TA
Secretariat/Anunțuri : 0349802930 || Redacție : 0349417241 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Iordănitul, tradiție la Vișina și Vădastra
08.01.2018
Autor articol: Mirela Vârșă
Vizualizari: 248

De Bobotează și Sfântul Ion, în câteva comune din județul Olt oamenii păstrează cu sfințenie tradiții vechi de sute de ani. „Iordănitul morților” este unul dintre cele mai spectaculoase obiceiuri pe care localnicii din Vădastra și Vișina le practică în fiecare an, de Sfântul Ion.


 În cele două comune oltene, înainte de răsăritul soarelui, cetele de colindători însoţiţi de o fanfară îşi încep pelerinajul prin sat.
Prima oprire este la cimitir, la mormintele celor care au purtat numele de Ion.
Obiceiul Iordănitului continuă apoi în lumea celor vii. Colindătorii pornesc pe la casele oamenilor, unde îi felicită pe sărbătoriții zilei și îi botează pe cei care poartă numele Ion.
Iordănitul constituie și un bun prilej ca toată suflarea din cele două localități să petreacă.
Originile acestui obicei al Iordănitului morţilor nu se mai cunosc, dar localnicii îl păstrează cu sfinţenie şi vor să îl transmită şi urmaşilor.

 

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

STIREA SAPTAMANII
Slatina 650
OLTTV LIVE

Copiii romi, ajutați să își aleagă o meserie

Copiii romilor din Slatina au văzut cum funcționează o mașină de pompieri, o ambulanță, o autospecială de poliție sau un echipaj de jandarmi. Apoi s-au delectat cu o piesă de teatru jucată de actori romi veniți pentru ei de la București. Toate aceste activități au fost organizate vineri seara, în cadrul unei activități derulate de Partida Romilor, în colaborare cu Direcția de Protecție și Asistență Socială Slatina.
16 Iul 2018