Fii reporter pentru o zi. TRIMITE STIREA TA
Finanțiștii judecați, în așteptarea deciziei
24.04.2018
Autor articol: Simona Vârban
Vizualizari: 413

Cei patru angajați ai Administrației Județene a Finanțelor Publice, trimiși în judecată de DNA Craiova într-un dosar care vizează rambursări ilegale de TVA, își păstrează deocamdată funcțiile, pe numele lor nefiind emise decizii de suspendare, pentru perioada în care sunt cercetați. Dintre aceștia, Gheorghița Prunișoară, consilier cu atribuții de control, este cercetată sub control judiciar. Ea a mai fost implicată și în dosarul cunoscut drept „lotul Lazăr”, dar și într-un dosar în care era acuzată de contabila unei croitorii că a cerut mită, în schimbul unei rambursări de TVA.


 Un dosar de evaziune fiscală ce vizează SC Gardienii SRL, o societate de protecție și pază din județul Vâlcea, trimite în judecată mai mulți angajați, unii cu funcții de conducere, din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice. Gheorghița Prunișoară, la data faptelor consilier superior cu atribuții de control în cadrul Fiscului este cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de: abuz în serviciu în serviciu cu consecințe deosebit de grave asimilată infracțiunilor de corupție, luare de mită, trafic de influență, spălarea banilor în formă continuată, complicitate la evaziune fiscală și instigare la spălarea banilor în formă continuată.
Prunișoară este cercetată sub control judiciar, după ce numele său a apărut și în alte două dosare în care s-ar fi făcut rambursări ilegale de TVA. Astfel, ea a fost acuzată de procurori că a aprobat, împreună cu alți colegi, rambursări ilegale de TVA în valoare de aproximativ trei milioane de lei, pentru o societate din Piatra Olt. De asemenea, în 2005, a fost reclamată de contabila unei firme de confecții textile că a pretins mită, tot pentru rambursări de TVA.
Alți trei finanțiști au fost trimiși în judecată fiind acuzați de favorizarea făptuitorului. Este vorba despre Cristian Țugulan Chirilă, la data faptei adjunct al șefului AJFP și conducător al Activității de Inspecție Fiscală – Contribuabili Mijlocii, Adrian Claudiu Bodescu, la data faptei șef Serviciu Inspecție Fiscală Contribuabili Mijlocii, și Florin Diaconescu, șeful administrației județene.
Toți sunt încă în funcții, după cum a explicat astăzi, pentru Olt Tv, Narcis Gheorghe Pătru, unul dintre adjuncții Fiscului.

-Până când nu vine ordinul de suspendare de la forurile superioare, ei își continuă activitatea?
-Ar trebui să fie, nu vă post spune exact, nu am făcut prezența. Orice altă nelămurire legată de acest subiect va fi transmisă prin intermediul purtătorului de cuvânt sau printr-un comunicat de presă.

Olt Tv a solicitat și un punct de vedere oficial legat de suspendare din funcții și înlocuirea finanțiștilor vizați de această anchetă, însă până al închiderea ediției nu au fost furnizate aceste informații.
Alte informații care nu fac o imagine bună Administrației Județene a Finanțelor Publice Olt au ieșit la iveală recent, când o angajată a instituției, care a fost trimisă să desfășoare o inspecție fiscală la o societatea din Slatina, și-a dat demisia, motivând în scris că activitatea de control ar fi urmat să se desfășoară fără prevederile legale. Mai exact, societatea care urma să fie verificată ar fi trebuit să fie notificată în scris despre data la care vor avea loc verificările și scopul acestora, potrivit articolului 122, alineatul 1 din Legea 207/2015, privind Codul de procedură fiscală. Olt Tv a solicitata informații suplimentare despre demisia neașteptată a inspectorului fiscal, dar a primit, din partea Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Craiova un răspuns evaziv.

„Informațiile solicitate se încadrează la dispozițiile art. 12 alin 1 litera d) coroborat cu dispozițiile art. 2, litera o) din Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare.
Totodată, vă precizăm că, în cazul demisiei unui funcționar public, sunt aplicabile art.97 litera e), coroborat cu dispozițiile art. 102 din legea nr.188/1999 privind Statutul funcționarilor publici, republicată (2), cu modificările și completările ulterioare”, se arată în răspunsul oferit de reprezentanții direcției regionale.

Olt TV a cerut astăzi adjunctului administrației județene, Narcis Gheorghe Pătru, informații exacte despre acest caz, însă reprezentantul fiscului a explicat că trebuie să ne limităm la răspunsul oferit de superiorii săi de la Craiova. Care nu spune absolut nimic despre demisia unui inspector de control, pus să facă verificări fără respectarea procedurilor legale.

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

STIREA SAPTAMANII
Slatina 650
OLTTV LIVE

Cartierul Progresul - zonă de (ne)siguranță

Zona Progresul este atent monitorizată de poliție. Timp de o lună, oamenii legii acționează pe toate străzile, atât în sistem propriu, dar și împreună cu Jandarmeria și Poliția Locală, pentru a preveni furturile și faptele antisociale. De la începutul anului, în cartierul Progresul au avut loc zeci de furturi din autoturisme, poșete și buzunare, dar și distrugeri și fapte cu violență. Polițiștii vor să prevină aceste infracțiuni și să transforme zona Progresul într-o zonă de siguranță.
21 Mai 2018

Școala „Constantin Brâncoveanu”, în sărbătoare

A fost o sărbătoare cu dublă semnificație astăzi, pentru elevii și profesorii Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncoveanu”, din Slatina, care au celebrat 31 de ani de la înființarea instituției de învățământ și 21 de ani de când aceasta poartă numele domnitorului Constantin Brâncoveanu. Pentru acest moment, organizatorii au pregătit un program artistic, o coregrafie inedită cu baloane, o paradă pe străzile orașului și au premiat copiii care au obținut rezultate bune la concursurile școlare.
21 Mai 2018