Fii reporter pentru o zi. TRIMITE STIREA TA
Secretariat/Anunțuri : 0349802930 || Redacție : 0349417241 || E-mail: anunt.olttv@yahoo.ro / office@olttv.ro
Cezieni, ținutul iilor și al etnografiei
25.06.2018
Autor articol: null admin
Vizualizari: 146

Cezieni nu este numai locul în care cusutul iilor a fost ridicat la rang de artă, ci și ținutul în care istoria, tradițiile și etnografia sunt de-a dreptul venerate. Acest lucru a fost dovedit pe deplin sâmbătă, când cercetători, etnografi, oameni de cultură au luat parte la un simpozion dedicat iei și portului popular românesc.


 Festivalul Național „Sărbătoarea Iilor” a adunat în acest week-end, la Cezieni, oameni valoroși, care au un cuvânt important de spus atunci când vine vorba despre valorile etnografice al poporului român. Cercetători, etnologi, istorici, muzeografi cu renume din toată țara au venit la simpozionul centenar organizat sâmbătă, la Cezieni. Discursurile și lucrările lor au dovedit, o dată în plus, că această comună este un izvor nesecat de tradiție și istorie românească.
Ia de Cezieni va avea un cuvânt greu de spus în următorul dosar pe care România îl va depune la UNESCO, pentru înscrierea cămășii cu altiță în Patrimoniul Universal.
În cadrul simpozionului a fost lansată lucrarea „Cezieni leagăn de istorie, de horă și de ie”, scrisă de Tudor Dănacu, cel care a inițiat, în anul 1974, „Sărbătoarea Iilor”, și de Constantin Smedescu.

Oaspete de seamă la acest seminar centenar a fost omul de televiziune Dima Burcă, fost profesor la Școala Populară de Artă din Slatina. Inițiatorul primului cineclub din Olt, și-a amintit despre filmările realizate la Cezieni, pentru filmul „Lada de zestre”.
Evenimentul s-a încheiat cu o prezentare a portului popular românesc din toate zonele țării.

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

Slatina 650
OLTTV LIVE