Fii reporter pentru o zi. TRIMITE STIREA TA
10 Mai, Ziua Regalității
10.05.2018
Autor articol: Mirela Vârșă
Vizualizari: 74

Data de 10 Mai are pentru poporul român o semnificație deosebită. Trei mari evenimente s-au întâmplat în această zi, toate conducând la crearea României moderne. Responsabilă pentru această creație este Casa Regală a României. În semn de apreciere, ziua de 10 Mai a fost numită Ziua Regalității, iar din 2015 aceasta a fost declarată zi de sărbătoare națională.


 Mai multe instituții de cultură au colaborat și au organizat în cinstea zilei de 10 Mai un simpozion intitulat „Să ne cunoaștem istoria: România în perioada Monarhiei Constituționale”. Istoricul Aurelia Grosu și fostul deținut politic Ioan Paul Popescu au vorbit despre semnificația acestei zile. La 10 Mai 1866, Carol I devine domnitor al României. 11 ani mai târziu, statul român își oficializa independența, iar la 10 Mai 1881 România devenea Regat. Acestea sunt si motivele pentru care pe data de 10 Mai românii au sărbatorit ziua națională a României din 1867 până în 1947, când a fost înlăturată monarhia, iar regimul comunist a venit la putere.
Simpozionul dedicat Zilei Regalității a fost organizat de Casa Corpului Didactic, în parteneriat cu Muzeul Județean Olt, Asociația Culturală „Mișcarea pentru Regat și Coroană”, Direcția Județeană a Arhivelor Naționale și Biblioteca „Ion Minulescu”.  

DIN ACEEASI CATEGORIE
Program OLTTV

L M M J V S D


* Publicitatea este difuzata in timpul talk-show-urilor (ora 20:20), stirilor (ora 19:30) și între emisiuni.

STIREA SAPTAMANII
Slatina 650
OLTTV LIVE

Cartierul Progresul - zonă de (ne)siguranță

Zona Progresul este atent monitorizată de poliție. Timp de o lună, oamenii legii acționează pe toate străzile, atât în sistem propriu, dar și împreună cu Jandarmeria și Poliția Locală, pentru a preveni furturile și faptele antisociale. De la începutul anului, în cartierul Progresul au avut loc zeci de furturi din autoturisme, poșete și buzunare, dar și distrugeri și fapte cu violență. Polițiștii vor să prevină aceste infracțiuni și să transforme zona Progresul într-o zonă de siguranță.
21 Mai 2018

Școala „Constantin Brâncoveanu”, în sărbătoare

A fost o sărbătoare cu dublă semnificație astăzi, pentru elevii și profesorii Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncoveanu”, din Slatina, care au celebrat 31 de ani de la înființarea instituției de învățământ și 21 de ani de când aceasta poartă numele domnitorului Constantin Brâncoveanu. Pentru acest moment, organizatorii au pregătit un program artistic, o coregrafie inedită cu baloane, o paradă pe străzile orașului și au premiat copiii care au obținut rezultate bune la concursurile școlare.
21 Mai 2018